Osvrt na kvalifikacije

Soldo02

Nakon mjesec i pol dana završene su ovogodišnje kvalifikacije za popunu A1 lige u kojima je nastupala ekipa Belišća. Ekipa Belišća osvojila je na kraju odlično treće mjesto, a pored Belišća nastupe su, zahvaljujući prvim mjestima u svojim regijama, stekle ekipe Šibenika, Škrljeva, Čakovca i Hermes Analitice iz Zagreba.

Naslov najbolje ekipe otišao je u ruke Šibeniku, ekipi punoj profesionalaca i bivših prvoligaških igrača, ekipi koja je imala budžet vrijedan kao sve ostale 4 ekipe zajedno. Pokazali su kroz svih devet utakmica da su uvjerljivo najbolja ekipa, koja na kraju nije imala niti jedan poraz, što je pokazalo njihovu snagu. Drugo mjesto i dodatne kvalifikacije osvojila je ekipa Škrljeva, vrlo čvrsta i uigrana ekipa, koja se netom prije početka kvalifikacija pojačala sa dva bivša prvoligaška igrača i tako pokazala ambicije za prva dva mjesta, što su u krajnjem slučaju i opravdali. Četvrto mjesto pripalo je ekipi Hermes Analitice iz Zagreba. Ekipa koja je prije početka natjecanja bila favorit za drugo mjesto, igrala je sa malim brojem igrača u rotaciji, ali iz samo njima poznatih razloga ostvarili su samo tri pobjede te tako demantirali najave sa početka kvalifikacija. Zadnje mjesto pripalo je ekipi Čakovca, prvaku Sjevera. Slično kao i Zagrepčani, igra im se svodila na igru dva do tri grača i u ovakvim jakim utakmicama nisu imali snage za više od jedne pobjede, a u nekim su utakmicama i upisali teške poraze.

Ekipa Belišća ovim trećim mjestom ponovila je najbolji uspjeh kluba, iz sezone 2004/2005. kada je u kvalifikacijama također osvojila treće mjesto. Prije početka iz kluba se nisu mogle čuti velike najave, dogovoreno je da se pokuša ostvariti što je više pobjeda moguće i da igrači uživaju kroz tih mjesec i pol dana igrajući protiv najboljih ekipa iz svoje konkurencije. Već prva utakmica u Škrljevu pokazala je da će biti izuzetno zanimljivo nadmetanje ove mini lige, a Belišćani su većim dijelom bili ravnopravni, ali je manjak raspoloženih igrača bio ključni faktor zbog kojeg je došlo do poraza. Uslijedila je prva domaća utakmica, a u Belišće je došla ekipa Čakovca. Pred domaćom publikom, koja je napravila odličnu atmosferu, Belišćani su u drugom dijelu utakmice slomili goste i tako ostvarili prvu pobjedu. Treće kolo odvelo je Belišće u goste Šibenki, na “najlakšu” utakmicu, u smislu rezultatskog (ne) imperativa. Domaći su košarkaši odličnom drugom četvrtinom pobjegli Belišću na 15-ak razlike, ali uporni Belišćani drugo poluvrijeme nisu dozvolili rezultatsku katastrofu i rezultat je bio neriješen u te dvije četvrtine, a upravo su u tom periodu igre pokazali da se mogu nositi sa favoriziranim Preglej skokŠibenčanima. Na rasporedu su tada bile dvije domaće utakmice za Belišće, u kojima su se tražile dvije pobjede kako bi ekipa pokušala zasjesti na drugo mjesto. Nošeni odličnom atmosferom u svojoj dvorani, Belišćani su ostvarili dvije uvjerljive pobjede protiv Hermes Analitice i Škrljeva. Posebno je vrijedna bila pobjeda protiv Škrljeva, jer su Belišćani nadoknadili minus 9 iz prve utakmice i tako bar na kratko zasjeli na drugo mjesto. Taman kada su ušli u ritam pobjeda i pružili dvije odlične partije, Belišćani su zbog neparnog broja klubova bili slobodni jedan vikend i to se odrazilo već u slijedećoj utakmici u Čakovcu. Ozljede kroz tjedan i na samoj utakmici( Mikulić iskrenuo zglob), dovele su do poraza u Čakovcu i to nakon produžetka, što dovoljno govori koliko su košarkaši Belišća bili blizu pobjede. Već osiguranim prvoligaškim statusom, slijedeće kolo Šibenčani su došli u grad papira bez nekog posebnog imperativa, ali sa željom da nastave pobjednički niz pa tako nisu dozvolili Belišću da ozbiljnije zaprijeti i tako odnijeli Belišćanima eventualnu nadu za popravkom iz Čakovca i drugim mjestom te su ostvarili uvjerljivu pobjedu. Zadnje kolo odigrano je u Zagrebu gdje je bilo potrebno ne izgubiti sa više od 10 poena, što je Belišće i ostvarilo i sa samo minus 3 vratilo se kući pjevajući i sa trećim mjestom.

Mikulic01Ekipu Belišća po poenima u ovim kvalifikacijama predvodio je Marko Soldo sa prosječnih 16,2 poena po utakmici. Marko Mikulić postizao je 14,3 poena, Kristijan Preglej 13,2 po utakmici, a Goran Vidaković i Marko Bušić 11,2 poena po utakmici. Svakako treba pohvaliti i Hrvoja Čamagajevca, koji se prve dvije utakmice “tražio”, ali je nakon toga njegovo iskustvo uvelike pridonijelo pobjedama koje je ova ekipa ostvarila, dok je Damir Markota svojim ulascima sa klupe podizao razinu obrane i dobro iskoristio svoju minutažu. Sve pohvale idu i treneru Antunu Kataleniću, koji nije imao nimalo lak zadatak ukomponirati ovaj orkestar, ali uz pomoć Drage Nikšića sve je funkcioniralo odlično.

Kada se na kraju sve zbroji i oduzme, svi u klubu i oko njega mogu biti apsolutno zadovoljni odrađenim. Prije početka natjecanja Belišćanima se predviđalo 4. mjesto i status ekipe “koja može iznenaditi” i sada, nakon svega, može se reći da je bilo malo više sportske sreće i da nije bilo ozljeda, uspjeh je mogao biti još veći. Ono najbitnije ostvareno je: košarka se vratila na velika vrata u Belišće, atmosfera u dvorani na domaćim utakmicama je bila odlična i za svu pohvalu, a igrači i treneri nagrađeni su za trud kroz cijelu ovu sezonu. Ova će sezona definitivno biti upisana zlatnim slovima u povijesti košarkaškog kluba Belišće!

PODIJELI S PRIJATELJIMA

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on skype
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Više VIJESTI