Povijest

POVIJEST KK BELIŠĆE

Inicijativu za osnivanje košarkaškog kluba u Belišću pokrenuo je gospodin Stjepan Petrov. Osnivačka skupština održana je 13.03.1974. godine kada nastaje OMLADINSKI KOŠARKAŠKI KLUB BELIŠĆE. Prvi predsjednika kluba bio je gospodin Vladimir Vitner.

Iste godine ekipa Belišća nastupa u zonskom natjecanje košarkaškog saveza Slavonije i Baranje pod vodstvom prvog trenera gospodina Stjepana Petrova. Ekipa Belišća odigrala je 12 utakmica i ostvarila 10 pobjeda i 2 poraza. Ovaj rezultat osigurao je ekipi Belišća prvo mjesto i plasman u regionalnoj ligi Slavonije i Baranje.

U natjecanju regionalne košarkaške lige Slavonije i Baranje sudjelovalo je 10 klubova. Košarkaši Belišća ostvarili su 13 pobjeda i 3 poraza. Ovaj rezultat osigurao je diobu prvog mjesta sa ekipom Dinama iz Vinkovaca. Dodatna kvalifikacijska utakmica odigrana je na neutralnom terenu, a pobjedila je ekipa Vinkovaca koja je i osvojila naslov prvaka za 1975. godinu.

VAŽNIJI DOGAĐAJI:


1976. godina:
Osvojeno 5. mjesto u hrvatskoj ligi-Istok. Treneri Stjepan Petrov i Miroslav Birovljević na trenerskom seminaru u Badiji.


1977. godina:

Osvojen naslov prvaka Slavonije i Baranje. U kvalifikacijama za popunjavanje hrvatske lige-Sjever izgubili od ekipe Čelika iz Križevaca. Utakmica odigrana u domu sportova u Zagrebu. U klubu oformljene mlađe selekcije.
1978. godina: 
U prvenstvu Slavonije i Baranje osvojeno 4. mjesto. Postavljen električni semafor u dvoranu.
1979. godina: 
U natjecanju hrvatske lige-Istok osvojeno 5. mjesto. Prvi puta organizirano kadetsko prvenstvo Slavonije i Baranje u Belišću. Kadeti Bellišća osvojili 3. mjesto.
1980. godina: 
Kadeti osvojili 1. mjesto na prvenstvu Slavonije i Baranje. Na državnom prvenstvu za kadete, koje je od 23.-26. listopada igrano u Zadru kadeti osvojili 6. mjesto. Osnovana ženska ekipa koju je trenirao Vlado Lakat.


1981. godina: 

Seniori osvajaju 7. mjesto. Odigrana i prva međunarodna utakmica s ekipom Pečuha u susjednoj Mađarskoj. Belišćani pobjedili rezultatom 80:56.

Pioniri osvajaju 1. mjesto na prvenstvu Slavonije i Baranje za osnovne škole. Na državnom prvenstvu u Splitu, koje je održano od 29.-31. svibnja, osvajaju 4. mjesto.

Juniorska ekipa osvaja 2. mjesto u prvenstvu Slavonije i Baranje. Na državnom prvenstvu, koje je također održano u Splitu od 02.-05. travnja, osvajaju 7. mjesto.
1982. godina: 
Odigrana revijalna utakmica između seniora Belišća i prve ekipe Cibone iz Zagreba, koju su predvodili trener Mirko Novosel i tadašnji kapetan Krešimir Ćosić. Utakmica je odigrana 26.06.1982. godine na vanjskom terenu u Belišću jer je dvorana bila pretijesna za sve zainteresirane gledatelje. Susret je prema očekivanju dobila Cibona rezultatom 131:71.
1983. godina: 
Pomlađena seniorska ekipa osvaja 7. mjesto.

Pioniri po treći puta za redom osvajaju prvenstvo Slavonije i Baranje. Na državnom prvenstvu u Makarskoj osvajaju 7. mjesto.

Kadeti osvajaju 2. mjesto na prvenstvu Slavonije i Baranje. Na državnom prvenstvu u Puli, osvajaju 7. mjesto.

Juniori osvajaju drugo mjesto u Slavoniji i Baranji. Na državnom prvenstvu u Čakovcu osvajaju 8. mjesto.
1984. godina: 
Seniorska ekipa osvaja 3. mjesto u hrvatskoj ligi-Istok i ulaze u finale kupa Slavonije i Baranje.

Prvi puta klub organizira košarkaški turnir uz 10. godišnjicu postojanja na kome je učestvovalo deset ekipa.
1985. godina: 
Seniorska ekipa osvaja 1. mjesto u hrvatskoj ligi Istok sa 23 pobjede i samo jednim porazom. Kvalifikacijski susret za ulazak u jedinstvenu hrvatsku ligu igran je u Kraljevici protiv ekipe Novog Vinodola od koje su u dramatičnoj završnici Belišćani poraženi sa pola koša razlike.

Ženska ekipa bilježi također najbolji uspjeh u proteklih pet godina osvajanjem 4. mjesta u ligi.

Juniorska i kadetska muška selekcija osvaja 3. mjesto u Slavoniji i Baranji, te nakon više godina ne odlaze na državno prvenstvo.
1986. godina:
Seniorska ekipa uvjerljivo osvaja 1. mjesto (omjer 23/1). Kvalifikacijski susret za popunu jedinstvene hrvatske lige odigran je 05.04. u Kraljevici. Protivnik je bila ekipa Makarske. Belišćani pobjeđuje rezultatom 80:76 i postaju članom jedinstvene Hrvatske lige. Zbog nedostatka novaca odustalo se od nastupanja u navedenom rangu.
1987. godina: 
Kadetska ekipa bez poraza osvaja naslov prvaka Slavonije i Baranje. Na državnom prvenstvu u Splitu, koje se održavalo od 12.-15. studenog, kadeti Belišća su u konkurenciji deset najboljih ekipa Hrvatske osvojili 5. mjesto.
1988. godina: 
Ekipa srednje škole Valpovo sastavljena od igrača Belišća osvaja 2. mjesto na državnom prvenstvu u Zadru.
1989. godina: 
Pionirska ekipa na turniru u Poreču u konkurenciji 8 najboljih ekipa iz Hrvatske postaje prvak Hrvatske. U finalnom susretu pobijeđena je ekipa Pule rezultatom 55:51. Antun Katalenić igrač Belišća proglašen je najboljim igračem i pozvan u kadetsku reprezentaciju Hrvatske.

U Hrvatskoj regionalnoj ligi, seniorska ekipa osvaja 3. mjesto. Juniorska ekipa osvaja 2. mjesto.
1990. godina: 
Pioniri treći put za redom osvajaju naslov prvaka Slavonije i Baranje. Na državnom prvenstvu, koje je u svibnju održano na Bjelolasici osvajaju brončanu medalju.

Kadeti nakon uvjerljivog osvajanja prvenstva Slavonije i Baranje (bez poraza), postaju prvacima Hrvatske. Finalni turnir za kadete Hrvatske održan je u Puli od 22.-25. studenog 1990. godine. Kadeti Belišća lako dobijaju protivnike iz svoje grupe da bi u neizvjesnom finalu pobjedili kadete Cibone 89:87. Osvajanjem naslova prvaka Hrvatske kadeti Belišća su stekli pravo igranja na polufinalnom prvenstvu bivše Jugoslavije, koje se održavalo od 01.-03. veljače 1991. godine u slovenskom gradiću Hrastniku.

Juniorska ekipa osvaja 1. mjesto na prvenstvu Slavonije i Baranje. Na prvenstvo Republike Hrvatske koje je igrano od 11.-14. travnja 1991. godine u Rovinju osvajaju 3. mjesto.

Te godine prekinute su sve sportske aktivnosti jer se stanje u Hrvatskoj znatno pogoršalo i prijetio je rat.
1992. godina: 
Organiziran turnir Slobodna Hrvatska 92 na kojem su nastupile ekipe Hrvatske vojske, Ministarstva unutrašnjih poslova i Narodne zaštite.

Trenirale su uglavnom mlađe selekcije, budući su seniori još uvijek bili u raznim postrojbama. Iste godine, pioniri su ponovo postali prvaci Slavonije i Baranje, te učestvovali na finalnom turniru državnog prvenstva Hrvatske od 18.-21. srpnja u Puli. Nedovoljno spremni i fizički i taktički, osvojili su posljednje 8. mjesto.

20. lipnja 1992. godine, u Slavonskoj Požegi je odigran finalni turnir kadetskog prvenstva Slavonije i Baranje u kome je ekipa OKK Belišće osvojila 1. mjesto bez poraza i plasirala se na državno prvenstvo, koje je od 30.06.-02.07.1992. godine odigrano u Poreču. Belišćanski kadeti, također nedovoljno spremni, zauzeli su posljenje mjesto u svojoj grupi.

27.06. iste godine, također u Slavonskoj Požegi, odigran je i finalni turnir juniora Slavonije i Baranje, na kome su ponovo bez poraza juniori OKK Belišće osvojili 1. mjesto. Na finalnom državnom prvenstvu održanom od 18.-20.07.1992. godine u Puli belišćanski juniori su osvojili posljednje mjesto.

U listopadu je započela seniorska liga u kojoj se natjecalo deset klubova. Međutim, zbog nedostataka termina u dvoranama, te trenerskog kadra, Upravni odbor kluba odlučio je da do daljnjeg zamrzne status ženske ekipe. Na godišnjoj skupštini održanoj u prosincu 1992. godine, donešena je odluka o izmjeni statuta, po kojoj klub nema više naziv OKK Belišće već KK Belišće.
1993. godina: 
Zbog prilagođavanja natjecanjima FIBA-e održana dva državna prvenstva za kadete.

Naša selekcija je na prvom prvenstvu za 1976. godište, održanom u Poreču, osvojila 9. mjesto dok je na prvenstvu za 1977. godište, održanom u Rijeci, osvojila 6. mjesto.

Juniori su , prošavši prvenstvo Slavonije i Baranje kao drugoplasirana ekipa, na državnom prvenstvu zauzeli 9. mjesto.

Seniorska ekipa KK ” Belišće ” natjecala se u B-1 košarkaškoj ligi, gdje je u vrlo jakoj konkurenciji zauzela 4. mjesto. Budući je iste godine uslijedila reorganizacija natjecanja radi formiranja tri A-2 lige Hrvatske, četiri prvoplasirane ekipe B-1 lige postale su članovi A-2 lige Istok. Vrlo važan događaj za isto razdoblje bilo je gostovanje juniorske ekipe našeg kluba u Španjolskoj, gradu Badaloni od 04.-08. prosinca. Uvjerljivo pobjedivši tri puta, juniori su osvojili 1. mjesto na turniru.
1994. godina: 
Mlađi kadeti na turniru u Zagrebu osvajaju 2. mjesto. Najboljim igračem turnira proglašen je igrač Belišća Hrvoje Čamagajevac. Mlađi kadeti su od 27.-30. lipnja nastupili i na otvorenom državnom prvenstvu u Zagrebu, gdje su u konkurenciji dvadesetpet klubova osvojili 5. mjesto.

Juniori su se kao drugoplasirana momčad u Slavoniji i Baranji uspjeli plasirati na državno prvenstvo ali tamo nisu ostvarili neki zapažen rezultat.

Seniori, koji su se po prvi puta natjecali u A-2 ligi Hrvatske, imali su isključivo za cilj izboriti opstanak u ligi. S 10 pobjeda i 12 poraza dijelili su 7., 8. i 9. mjesto.

Od 20.-23. svibnja i kadetska ekipa je gostovala na jednom turniru u inozemstvu. Četriri dana kadeti Belišće bili su gosti u francuskom gradu Ardresu gdje su osvojili 3. mjesto.


1995. godina: 

Seniorska ekipa osvaja 7. mjesto u A2 ligi.
1996. gosina: 
Mlađi kadeti na finalnom turniru prvenstva Hrvatske bez pravih pripremnih utakmica, u konkurenciji 28 ekipa iz cijele Hrvatske osvajaju 16. mjesto.

Kadeti su treću godinu za redom osvojili naslov prvaka Slavonije i Baranje, ali su na polufinalnom turniru prvenstva Hrvatske bili manje uspješni te su osvojili 7. mjesto.

Juniori postaju prvacima Slavonije i Baranje. Izuzetno uspješno igrali su na polufinalnom turniru u Čakovcu, te na finalu u Zadru gdje zauzimaju 6. mjesto.

U B-1 ligi za juniore Belišće nastupa sa kadetima i mlađim kadetima te na kraju osvaja 5. mjesto.

U seniorskoj B-1 ligi Belišće nastupa isključivo sa juniorima i zauzeli su 4. mjesto.

Od svih selekcija koje su nastupale na raznim turnirima u zemlji i inozemstvu izdvajaju se ekipa juniora koja je gostovala u La Portelu (Francuska) i ekipe 85/86 godišta u Bariju (Italija) gdje su osvojena prva mjesta i dobivena posebna priznanja.


1997. godina: 

Rezultati mlađih kadeta i kadeta bili su nešto slabiji od očekivanih i do tada ostvarivanih. U svojoj ligi mlađi kadeti su se plasirali na 4., a kadeti na 5. mjesto. Juniori su treću godinu za redom postali prvaci Slavonije i Baranje, a na državnom prvenstvu su ostvarili tri pobjede i dva poraza što nije bilo dovoljno da bi se plasirali na finalni turnir prvenstva države.

Do sada najveći uspjeh seniori su postigli u kup natjecanju, gdje je po prvi puta u povijesti Kluba u službenom natjecanju pobijeđen jedan prvoligaš i ostvaren plasman među 16 najboljih klubova u Hrvatskoj. Od kup natjecanja oprostili su se nakon poraza od Cibone u Zagrebu 28. prosinca.
1998. godina: 
Obilježena je odlukom sabora HKS po kojoj u A-2 ligi ne mogu igrati igrači stariji od 25 godina. Tom odlukom četvorici aktivnih igrača seniorske ekipe uskraćeno je daljnje igranje košarke, pa kada se tu ubroji i Antun Katalenić, koji je igračku karijeru nastavio u Brotnju iz Čitluka. Belišće je ostalo bez petorice vrsnih igrača. Seniori u predzadnjem kolu osiguravaju opstanak u ligi i na kraju, sa 9 pobjeda i 11 poraza, zauzimaju 8. mjesto.
2000. godina: 
Mlađi kadeti su u županijskoj ligi zauzeli 2. mjesto. Kadeti su bili prvaci Slavonije i Baranje ali su u kvalifikacijama za ligu četvorice izgubili od ekipe Čakovca .

Kao i svake godine klub je slao mlađe selekcije na međunarodne turnire. Ovog puta mladi Belišćani su putovali tri puta u Italiju: Busto Arsizio (5. mjesto), Cagliari (2. mjesto) i Varese (7. mjesto u grupi od 16 ekipa).

Problemi za seniore su krenuli vrlo rano. Već u pripremnom dijelu se ozlijedilo mnogo iskusnih igrača , a povrede su se nastavljale tijekom cijele sezone, što je rezultiralo padom igre i mnogobrojnim porazima. S obzirom na gore navedeno konačno osvajanje 3. mjesta u A-2 ligi Hrvatske sa 14 pobjeda i 8 poraza zadovoljavajući je rezultat.

Juniorsku ekipu osvojila je 3. mjesto.

Seniorska ekipa je zauzela 6. mjesto sa 12 pobjeda i 10 poraza.
2004. godina: 
Kadeti osvajaju 1. mjesto u prvenstvu Slavonije i Baranje. Na poluzavršnici državnog turnira, održanog u Varaždinu, kadeti su sa 2 pobjede i 3 poraza dijelili 3. mjesto. Po prvi puta je osnovana Liga mladih (87./88. godište), sa ciljem da se odigra što više utakmica do naredne sezone. Ekipa KK ” Belišće ” osvojila je 2. mjesto u konkurenciji od 7 ekipa.

Seniorska ekipa osvojila je 5. mjesto sa 15 pobjeda i 7 poraza.

Ekpa srednje škole Valpovo sastavljena od igrača Belišća nastupa na Svjetskom prvenstvu srednjih škola u Brazilu gdje osvajaju 5. mjesto.

Mlađi kadeti osvajaju naslov prvaka Hrvatske na turniru u Poreču i Pazinu. Najboljim igraćem turnira proglašen je Marko Marjančević igrač Belišća.


2005. godina:

Seniorska ekipa osvaja naslov prvak u A2 ligi istok i igra kvalifikacije za ulazak u A1 ligu hrvatske gdje osvaja 3. mjesto iza ekipa Borika i Dubrave. Nedostajala je jedna pobjeda do plasmana u A1 ligu

Igrač Belišća Marko Raič pozvan je u Juniorsku reprezentaciju Hrvatske s kojom je nastupio na Juniorskom prvenstvu Europe u Beogradu.


2006. godina:

Seniorska ekipa osvaja 2. mjesto u A2 ligi istok.


2007. godina:

Seniorska ekipa osvaja 3. mjesto u A2 ligi istok.

Juniorska ekipa Belišća osvaja drugo mjesto u prvenstvu Slavonije i Baranje